Fittség és búvárkodás – avagy kell rendszeresen sportolnunk, ha búvárkodni szeretnénk?

A GUE Fundamentals tanfolyamra jelentkezők közül sokan kérdezik, hogy milyen fizikai feltételeknek kell megfelelniük. Habár semmilyen írott szabály nincs erre vonatkozólag, mégis érdemes felkészülni, mivel a tanfolyam nem kis fizikai kihívást is jelent sokak számára.

A gyakori problémák közé tartozik a láb izmainak görcse. Ennek elkerülésére jól jönnek az olyan mozgásformák, amelyek megmozgatják azokat az izmokat is, amelyeket a hétköznapi életben kevéssé használunk, valamint hasznos lehet a test hidratáltságának (vízzel való ellátottsága) jó szinten való tartása.

Melyek lehetnek a javasolt mozgásformák? Ilyenek a futás, az úszás és a kerékpározás.

SwimRunCycle

A futás talán a legegyszerűbb. Futni bárhol lehet és csak egy pár arra alkalmas cipő kell hozzá. Rengeteg kalóriát éget el, jótékonyan hat a tüdőre, keringésre, a szív- és érrendszerre. A rendszeres futástól a búvár tüdeje jobban fogja tudni szűrni a gázokat és kevesebb szén-dioxidot halmoz fel a merülések alatt. Továbbá nem csak a felszerelést fogja könnyebben cipelni, hanem az uszonyozása is sokkal könnyedebbé válik. Sajnos sokan mondják, hogy azért nem futnak, mert fáj tőle a térdük. Ennek gyakran a helytelen futástechnika, vagy a nem megfelelő cipő, esetleg a túl sok kezdeti futás az oka. Tehát ha futni kezdünk, kezdjük kis intenzitással, rövidebb távokkal és időkkel és csak fokozatosan emeljük a terhelést. Az elején semmi esetre se fussunk többet, mint 30 perc. A helyes futástechnikához hozzátartozik a bemelegítés is. Erre tökéletes néhány perc gyaloglás. A futás során figyeljünk, hogy ne a sarkunkon fussunk, mert ez nagyon megterheli a térdeket. Sokkal inkább a talp közepén érjük a földet. Segíthet a helyes technika kialakításában, ha megnézzük a használt cipőink talpát. Jól látható belőle, hogy melyik részét koptatjuk intenzívebben. Próbáljuk meg egyenletesebbé tenni a kopást. Másik hasznos dolog, ha vetünk egy pillantást a saját talpunkra is. Lapos avagy ívelt-e? Válasszunk a lábunkhoz leginkább passzoló cipőt.

Az úszás nem csak fizikai értelemben hasznos, hanem növeli a vízbiztonságot is. Nem tartozik a drága sportok közé és szintén nagyon sok kalóriát éget el, valamint kedvező a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása. Sajnálatos, hogy a búvárok között rengeteg a rosszul úszó, ami nagyfokú függőséget alakít ki a felszereléssel, ezért az úszásteszt minden GUE tanfolyam kötelező eleme. Gyakran mondjuk a GUE-nál, hogy a lassú az hatékony, a hatékony meg gyors. Ez igaz az úszásra is, azaz a lassú de jól kidolgozott mozdulatokkal jelentős sebességet lehet elérni. Az úszás során tartsunk pihenőket, melegedjünk fel és ne próbáljunk egyhuzamban sokat úszni.

Habár a kerékpározás nagyszerű élmény, de sokkal kisebb a búvárkodáshoz való hozzájárulása, mint a futásnak. Jó hatással van az uszonyozásra a vádlik erősítésén keresztül, de ezen túl erősíti a nyak izmait is, ami a vízszintes testtartás kialakításában segít.

Alapvetően a GUE Fundamentals tanfolyam nem túl megterhelő, de az előzetes fizikai felkészülés többszörösen is megtérül a képzés alatt. Jobb lesz a tanuló teljesítménye és élvezetesebb lesz tanulni. És az elmondottak csak az alapok. Magasabb szintű képzések, magasabb szintű fizikai felkészülést igényelnek.