Barlangi repülés

Valószínűleg már mindnyájan voltunk már turisták számára megnyitott látványos barlangokban, ahol csodálatos cseppköveket és más barlangi formációkat lehet látni a hatalmas csarnokokban. Biztos vagyok benne, hogy sokunk elképzelte már, milyen nagyszerű dolog lehetne kényelmesen, szabadon szállni ezekben a csarnokokban és felülről szemlélni mindent. A víz alatti vontatóval (DPV) merülő barlangi búvároknak megvan a lehetőségük, hogy átéljék ezt az élményt. De mint minden, ez sincs ingyen. Be fogom mutatni számotokra, hogy egy különösen veszélyes tevékenység, amit ha biztonságosan szeretnénk űzni, évekig kell képeznünk magunkat, végül egy mesés, életreszóló kalanddá válhat.

A búvárok úgy tartják, hogy barlangban DPV-vel merülni, az egyik legveszélyesebb formája a búvárkodásnak. A zárt tér, a természetes fény hiánya és a tény, hogy a halakkal ellentétben, mi nem vagyunk képesek a vízből lélegezni, már magát a barlangi búvárkodást is veszélyessé teszi, de ha még DPV-t is hozzáadunk ehhez az elegyhez, akkor a veszély egy új szintet ér el. A vontató nagyítóként működik: felnagyítja a gyenge készségeket. Ha komolyabb távolságra, mélyen benn vagyunk a barlangban és valamilyen oknál fogva uszonyozva kell kiúsznunk, arra bizony azt mondom: ez elég nagy probléma lehet.

Ahhoz, hogy biztosnságosan művelhessük ezt a tevékenységet, ahhoz képeznünk kell magunkat. Természetesen senki sem születik úgy, hogy tökéletes búvárkészségei vannak, ezért ezeket először meg kell tanulni. Több száz órát kell eltölteni víz alatt, mielőtt barlangi búvár tanfolyamra adnánk a fejünket, majd újabb több száz órán át kell csiszolni magunkat. A barlangi DPV-s merüléshez tökéletes készségek kellenek, mivel ahogy a GUE DPV1 kézikönyv is mondja: “Ha szeretnél bajba kerülni, akkor DPV-vel hamarabb odaérsz.” De minden megtanulható, és ha a tudást a már tapasztaltabb búvároktól szerezzük, akkor azt jóval biztonságosabban csinálhatjuk.frame-14-12-2016-02-44-19

Habár elkerülhetetlen a folyamatos tanulás, de a kitartásnak meg lesz az eredménye. A barlangok talán a legszebb természetes képződmények a Földön. Emberek milliói világszerte csodálják őket, de nagyon kevesünknek van lehetősége szállni bennük. DPV-vel minimális erőkifejtéssel lehet mozogni bennük, miközben hosszasan, madártávlatból szemlélthetjük a látványt. Ekkor érezzük igazán: megérte az a sok munka.

Úgy hiszem, hogy a barlangi vontatózásnak megvan a maga kockázata, amit el kell fogadjunk, de kitartással és szorgalommal, megtanulhatjuk biztonságosan művelni azt. A végén viszont olyan csodálatos élményekkel lehetünk gazdagabbak, ami csak nagyon keveseké. Később, a szürke hétköznapokban pedig elmerülhetünk ezekben az emlékekben és készülhetünk a következő repülésre.