Az első GUE tanfolyam Magyarországon

Emlékszem, még 2003 tavaszán történt, hogy Tibor barátunk odajött hozzánk, hogy a figyelmünkbe ajánlja egy német oktató tanfolyamát. Annyit mondott róla, hogy van egy jó oktató, aki eljönne Budapestre pár napra, jól kiosztana minket és ezért még egy rakás pénzt is elkérne, csak úgy, a jellemünk fejlődése érdekében.

Bár az ötlet első hallásra nem villanyozott fel, sőt még másodikra sem, de azért csak kötélnek álltunk és novemberben el is jött hozzánk Achim “guru”. Tizenketten jelentkeztünk a tanfolyamra, mind a technikai búvárkodás iránt érdeklődő, tapasztalt búvárok, a legalacsonyabb végzettségű is divemaster volt. A bemutatkozáskor vált világossá számunkra, hogy mi valójában egy GUE tanfolyamon ülünk egy igazi GUE oktatóval.

2003-ban a DIR filozófia még épp, hogy csak betört Magyarországra, és mi is főleg az internetről szereztük az információkat róla. Bár a GUE nem volt számunkra ismeretlen szervezet, de azaddig csak egy távoli, megfoghatatlan, misztikus, félistenekből álló csoportként vizionáltuk őket, annak ellenére, hogy 2003-ban még csak 5 évesek voltak. Tibor – aki kiválóan beszél németül – volt a tolmácsunk, nem győzte fordítani a kérdéseinket, amelyeket záporoztattunk az oktatóra. Csütörtök estétől vasárnap délutánig tartott a tanfolyam. Az elméleti képzéseken kívül szárazgyakorlatokat és merüléseket is végrehajtottunk. A bemutatott felszerelések és használati módjuk teljesen lenyűgözött minket. Megtudtuk, hogy az akkor meglévő saját felszereléseinket miként kellett volna használnunk. A gyakorlatok alapjában véve nem voltak ismeretlenek számunkra, de valahogy mégsem tudtuk olyan könnyed stílusban, helyes testartásban végrehajtani őket, mint ahogy az oktatónk tette. Sajnos sokaknak nem fejeződött be eredményesen a képzés, mert túl sok hiányosságuk került reflektorfénybe és nem tudták azonnal korrigálni azokat.

Számomra az egész tanfolyam egy megvilágosodás-számba ment és szerelem volt első látásra, mely egyébként a mai napig is tart. Rögtön éreztem, hogy ez az az út, amelyen járni szeretnék, és így akarok oktatni. A tanfolyamot követően azonnal elkezdtük a felszereléseinket átállítani “GUE üzemmódba”. Ehhez persze be kellett szereznünk egy-két új játékszert, hogy részt vehessünk a következő GUE képzésen a Tech1 tanfolyamon. De ez már egy másik történet. Szilágyi Zsolt