Global Diving Conference 2013 – Portugália

A 2013-as GUE konferencia, mely Portimao-ban (Portugália) került megrendezésre, a 2011-es nagy sikerű Kiel-i konferencia által elindított vonalat volt hivatott folytatni, abban az értelemben, hogy a GUE búvárok körén túl, egy szélesebb közönséghez szólhasson.

A konferencia egyik kiemelt témája volt a GUE fő céljaikent meghatározott környezetvédelem és kutatás, valamint ezen cél elérése érdekében létrehozott Project Baseline eredményeinek bemutatása. A Project Baseline tevékenység keretében helyi búvárok rendszeresen információkat (mért adatok, fotók, videók, stb) gyűjtenek a helyi vizekről – világszerte. A cél, hogy létrejöjjön egy olyan adatbázis, amelybe bárki bármikor betekinthet és 10, 20 év vagy akar hosszabb idő múlva, összehasonlíthassa az akkori állapotokat a mostaniakkal.
Holland tavi merülesek, portugál korall-kutatás, spanyol roncsvadászat és egy portugál barlangi kutatás (erről olvashattok a 2013. október 8-i bejegyzésben) voltak a nyitó témák. A project-ek bemutatása után egy SSI -os prezentáció következett arról, hogy milyen hatást gyakorolt a hagyományos kedvtelési búvároktatási rendszerekre a DIR filozófia, valamint a GUE.
Majd egy nagyon izgalmas expedíció – Mars the Magnificent – roncsainak kutatásarol láthattunk egy nagyon színvonalas előadást. A Mars a XVI. században a svéd flotta és egyben világ legnagyobb hadihajója volt, 120 ágyúval. Elsüllyedésével legendák garmada keletkezett, mígnem egy 20 éves elhivatott kutatás után GUE búvárok 2011-ben megtaláltak.
Ezt követően a szárazruha fűtési rendszerek új generációjáról esett szó, miután már csak egy jó kis társasági esemény volt vacsorával, beszélgetésekkel az első nap végen.
A 2. napot Jarrod Jablonski előadása indította a GUE múltjáról, jelenéről es a jövőbeni kihívásokról. Ezt a vonalat folytatva következett egy előadás az újralégzők fejlődéséről és a GUE nyitásáról a zárt rendszerű újralégzők irányába, mely egy panel beszélgetéssel zárult.
Ezután egy nagyon elgondolkodtató kockázat-kezelési előadás hangzott el.
Az olasz “Elveszett sziget” víz alatti vulkán-kutatás bemutatása talán kicsit túl tudományosra sikeredett, de ezt gyorsan feledtette a II. világháborús D-napra készülő katonák roncsos vonatkozású történetét kutató Tiger-project, amelyben magyar GUE búvárok is érintettek voltak.
A roncsos vonalat folytatta a Plymouth környékén elsűllyedt hajók kutatását bemutató – nagyon vicces – prezentáció.
A tudományos célú merülesek értéket, hasznosságát, határait taglalta a következő előadó, majd egy mesterségesen elsüllyesztett roncson történő tengeri biodiverzitási kutatásról esett szó.
A záró előadás pedig víz alatti archeológiai témákat boncolgatott.
Úgy érzem, hogy ezen a konferencián is érdekes témák voltak és színvonalas előadásokat láthatott a közönség. Megérte eljönni.