A búvárkodásnak 2 fajtája van: kedvtelési búvárkodás (ezen belül szűken vett kedvtelési és a technikai búvárkodás), valamint az ipari búvárkodás. Ne feledd, mindenki az elejéről kezdi 🙂

Az alábbiakban az általunk tartott kurzusokról olvashatsz, de hogy könnyebb legyen a dolgod, összegztük, hogy az egyes GUE rövidítések mit is jelentenek: Recreational = Kedvtelési, Tech = Technikai, Cave = Barlangi, Fundamentals = Alapok, DPV (Diving Propulsion Vehicle) = Vízalatti vontató vagy “szkúter”, Primer = Alapozó

Az alábbi GUE tanfolyamokon vehetsz részt és itt találsz információt az időpontokról:

GUE Rec1: A GUE Rec1 képzése a teljesen kezdő búvárokat készíti fel a helyes merülés alapjaira. Előfeltételek: Úszni tudás, betöltött 16. életév, valamint a tanulóknak nem-dohányzóknak kell lenniük A képzés indításának nincs minimális létszáma. A képzési idő 50-60 órát vesz igénybe, mely során elméleti képzésen, uszodai gyakorlatokon, száraz gyakorlatokon és nyíltvízi merülésen vesznek részt a tanulók. A tanfolyam részekre bontva is megtartható. Tandíj: 350 euró/tanuló, mely tartalmazza a felszerelések díját, a gázok és töltés költségeit és az uszodabelépőket. TrainingA tandíj nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (95 USD), amelyet közvetlenül a GUE nemzetközi szervezetének kell fizetni. Nem tartalmazza továbbá a nyíltvízi merülőhelyi díjakat külföldi vizsgahelyszín esetén, utazás, szállás és étkezések költségeit. A Rec1 minősítés 21 méteres mélységig ad lehetőséget a merülésre. A tanulók a Nitrox kevertgázas képesítést is szereznek.

GUE Fundamentals A tanfolyam célja, hogy a más oktatási rendszerekből érkező búvároknak bemutassa a GUE stílusú merülés alapjait és megteremtse a közös platformot a késöbbi képzésekhez. Előfeltételek: Nyíltvízi búvár minősítés bármely oktatási rendszerből, betöltött 16. életév, úszni tudás, nem-dohányzás. divetrainingA tanfolyam keretein belül a hallgatók elsajátítják a GUE stílusú alapfelszerelés helyes összeállítását, a helyes lebegés technikáját, különböző uszonyozási technikákat, biztonsági gyakorlatokat (levegőmegosztás, szelepek nyitása-zárása), a bójalövés technikáját, eszméletlen búvár felszínre hozatalát, stb. valamint az előzőekhez tartozó elméleti alapokat. A tanfolyamon 2 szinten szerezhető minősítés, Tec és Rec szinteken. A tananyag ugyanaz, de a tec fokozathoz a tanulóknak duplapalackot, szárazruhát és kaniszteres főlámpát kell használniuk, valamint készségeiknek tökéletesebbnek kell lenniük, mint a rec fokozathoz. A tec fokozat jelenti a belépőt a GUE Technikai és Barlangi képzéseihez. A képzés indításának minimális létszáma a 2 fő, de maximum 6 fő vehet részt egy kurzuson. Létszámtól függően a képzési idő 3-4 vagy 5 napot vesz igénybe. Tandíj: 600 euró /tanuló, mely nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (95 USD), a merülőhelyi díjakat, az utazás, a szállás és az étkezés költségeit, a felszerelések díját, a gázok és töltés költségeit.

GUE Rec2 tanfolyamon a korábbi Rec1-es, vagy a rendszerbe kívülről érkező GUE Fundamentals végzettségű búvárok vehetnek részt és tehetnek szert nagyobb tapasztalatra és haladóbb technikákra,  van már legalább 25 nem tanfolyamos merülésük. E képzésen a korábbi készségek átismétlését és finomítását követően haladóbb tájékozódási feladatokat kapnak, sötétben merülnek és szárazföldi, felszíni és vízalatti mentési technikákat tanulnak. A Rec2-es búvárok Nitrox32-es gázon túl, a Triox 30/30-as gáz használatára is jogosultságot szereznek és hosszabb fenékidejű merüléseket hajthatnak végre 30 méteres mélységig. A képzés indításának minimális létszáma 2, maximum 4 fő. A képzési idő 4 nap. Tandíj: 600 euró, mely nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (95 USD), a merülőhelyi díjakat, az utazás, a szállás és az étkezés költségeit, a felszerelések díját, a gázok és töltés költségeit, viszont tartalmazza a tanfolyam-specifikus eszközök használatát.

A GUE Rec3 tanfolyam a GUE kedvtelési képzési ágának legmagasabb szintje. Rec2-es, de akár a GUE Fundamentals végzettségű búvárok is részt vehetnek rajta. A tanfolyamon korlátozott dekompressziós idejű merüléseket hajtunk végre, amihez a vonatkozó elméleti alapok elsajátítása is hozzátartozik.A Nitrox32-n kívül a Triox 30/30 és a Trimix21/35 gázokat a duplaplackos hátkészülékben, és külön dekó/stage palackban a Nitrox32-t dekompressziós gázként vagy a fenékidő hosszabbításához használják 39 méteres mélységig a már legalább 75 nem tanfolyamos merüléssel rendelkező búvárok. A képzés indításának minimális létszáma 2, maximum 4 fő. A képzési idő 4 nap. Tandíj: 800 euró, mely nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (95 USD), a merülőhelyi díjakat, az utazás, a szállás és az étkezés költségeit, a felszerelések díját, a gázok és töltés költségeit.

GUE DPV1 Előfeltételek: GUE Rec1 fokozat (vagy magasabb) A tanfolyam keretein belül a hallgatók elsajátítják a GUE felszerelés egyik fő komponensének – a víz alatti vontatónak – a helyes használatát, karbantartását, problémamegoldásait nyíltvízi körülmények között. A képzés indításának minimális létszáma a 2, maximum 3 fő. A képzési idő 3 nap. Tandíj: 700 euró, mely nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (95 USD), a merülőhelyi díjakat, az utazás, a szállás és az étkezés költségeit, a felszerelések díját, a gázok és töltés költségeit, viszont tartalmazza a DPV használatot a tanfolyam idejére. Saját DPV-vel rendelkezőknek a tandíj 500 euró.

GUE Dokumentációs Búvár Documentation diverElőfeltétel: GUE Fundamentals rec fokozat (vagy magasabb) A képzés tartalmaz videózást, fotózást, vízalatti terptárgyak felmérését, térképkészítést, mozaikfotó készítést, képszerkesztést, videó-vágást, stb. A képzés indításának minimális létszáma 2, maximum 4 fő. A képzési idő 4 nap. Tandíj: 600 euró, mely nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (95 USD), a merülőhelyi díjakat, az utazás, a szállás és az étkezés költségeit, a felszerelések díját, a gázok és töltés költségeit, viszont tartalmazza a tanfolyam-specifikus eszközök (fényképező, kamera, stb.) használatát.

GUE Cave1 Szilágyi ZsoltElőfeltételek: GUE Fundamentals tec fokozat (vagy magasabb) és betöltött 18. életév. A végzett búvár jogosult lesz: dupla palack használatával, legfeljebb 30 méteres mélységig, egyszerűbb tájékozódási feladatokat megoldva, barlangi behatolós merülés végrehajtására. A tanfolyam keretein belül a hallgatók elsajátítják a GUE stílusú alap barlangi felszerelés helyes összeállítását, orsókezelést, biztonsági gyakorlatokat (levegőmegosztás, szelep-kezelés, lámpameghibásodás, elveszett búvár keresése, elveszett kötél keresése, stb.), valamint az előzőekhez tartozó elméleti alapokat. A képzés indításának minimális létszáma 2, maximum 3 fő, időtartama 6 nap. A képzés Franciaországban vagy Mexikóban vagy Floridában, esetleg más alkalmas helyszínen zajlik. Tandíj: 2200 euró, mely nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (135 USD) az utazás, étkezés költségeit, a felszerelések díját. Tartalmazza viszont a következőket: gázok és töltési költségek, franciaországi színhely esetén a szállás díját is.

GUE Cave2 Előfeltételek: GUE Cave1 és legalább 25 Cave1-es szintű barlangi merülés. A végzett búvár jogosult lesz barlangi merülések végrehajtására dupla-, stage-, dekópalackok használatával legfeljebb 30 métereses mélységig (Tech minősítéssel együtt a mélység kiterjeszthető), komplex tájékozódással. A tanfolyam keretein belül a hallgatók a Cave1-es tanfolyamon megismert technikák gyakorlásán túl megismerik a stage és dekópalackok használatát, a velük történő merüléstervezést, a komplex navigáció eszközeit és eljárásait és bepillantást nyernek a vízalatti barlangi térképezés alapjaiba. A képzés indításának minimális létszáma 2, maximum 3 fő, időtartama 6 nap. A képzés Franciaországban vagy Mexikóban vagy Floridában, esetleg más alkalmas helyszínen zajlik. Tandíj: 2400 euró, mely nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (135 USD) az utazás, étkezés költségeit, a felszerelések díját. Tartalmazza viszont a következőket: gázok és töltési költségeket, merülőhelyi díjakat és a szállást is.

GUE Cave Sidemount: Előfeltételek: GUE Cave2 és legalább 50 Cave2 szintű barlangi merülés. A végzett búvár jogosult lesz olyan barlangi merülések végrehajtására sidemount (oldalkészülék), stage-, dekópalackok használatával, ahol az oldalkészülék valóban indokolt. A tanfolyam keretein belül megismerik a sidemount konfiguráció helyes felépítését, használatát és Cave2-es tudásukra építve szűk helyeken merülve komplex navigációt, stage használatot, merüléstervezést tanulnak. A képzés indításának minimális létszáma 2 fő, ami egyben a maximális létszámot is jelenti, időtartama 5 nap. A képzés Franciaországban vagy Mexikóban vagy Floridában, esetleg más alkalmas helyszínen zajlik. Tandíj: 1700 euró, mely nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (95 USD) az utazás, étkezés költségeit, a felszerelések díját. Tartalmazza viszont a következőket: gázok és töltési költségeket, merülőhelyi díjakat.

GUE Tech1 Előfeltételek: GUE Fundamentals tec fokozat (vagy magasabb) és betöltött 18. életév. A végzett búvár jogosult lesz: egy dupla hátkészülék és egy dekópalack használatával, legfeljebb 51 méteres mélységig, maximum 30 perc dekompressziós idővel, normoxikus trimixes (21/35 és 18/45) merülések végrehajtására. A tanfolyam keretein belül a hallgatók elsajátítják a GUE stílusú alap technikai felszerelés helyes összeállítását, dekópalack kezelést, biztonsági gyakorlatokat (levegőmegosztás, szelep-kezelés, lámpameghibásodás, elveszett dekógáz eljárások, eszméletlen búvár felszínrehozatala, stb.), valamint az előzőekhez tartozó elméleti alapokat. A képzés indításának minimális létszáma 2, maximum 3 fő, időtartama 6 nap. A képzés jellemzően Horvátországban vagy más alkalmas helyszínen zajlik. Tandíj: 2400 euró, mely nem tartalmazza a GUE regisztrációs díjat (135 USD) az utazás, étkezés költségeit, a felszerelések díját. Tartalmazza viszont a következőket: gázok és töltési költségek, merülési díjak, horvátországi színhely esetén a szállás díját is.

GUE Fundamentals és/vagy Rec1 oktató: ITCElőfeltétel a tanfolyam megkezdéséhez: GUE Fundamentals tec fokozat További feltétel a tanfolyam sikeres befejezéséhez: GUE Tec1 fokozat, valamint két “aláírás” beszerzése. A végzett oktató jogosult lesz GUE Fundamentals, GUE Primer, GUE Dry Suit és GUE doubles tanfolyamok tartására. A tanfolyam megkezdése előtt a jelöltnek megfigyelőként részt kell vennie egy valós GUE Fundamentals tanfolyamon. Az ITC (Instructor Training Course) 5-8 napos képzése során az oktatójelöltek részletesen megismerik a GUE rendszer felépítését, szabványait, eljárásait. Megtanulják, hogy miként kell felépíteni egy elméleti előadást, gyakorlati előadást, merülés elötti eligazítást és merülés utáni értékelést. A jelöltek demonstrációs szintre fejlesztik vízi készségeiket, megtanulják, hogyan tartsák fenn az ellenőrzést a tanulók felett. Gyakorolják a tanfolyami videókészítést, valamint a felvételek alapján történő értékelést. A két “aláírás” megszerzése: A tanfolyamot követően egy mentorálási folyamat keretében a jelöltek további valós tanfolyamokon kell gyakornokoskodniuk, amelyek során egy, legalább GUE Instructor Trainer besorolású GUE oktatótól be kell szerezniük az első “aláírást”. Az aláírás feltétele a GUE Fundamentals tanfolyam összes tanfolyami komponensének oktatói szintű ismerete. Az első aláírás megszerzése után egy, legalább GUE Instructor Evaluator besorolású GUE oktató jelenlétében egy komplett tanfolyam leadásával megszerezhetik a második “aláírást”, amellyel bizonyítják, hogy alkalmasak GUE Fundamentals tanfolyam tartására. Tandíj: 2500 euró, mely nem tartalmazza a GUE oktatói gyakornoki díjat (600 USD) és a sikeres vizsga esetén fizetendő GUE oktatói regisztrációs díjat (600 USD) valamint a merülőhelyi díjakat, utazás, szállás és étkezés költségeit, a felszerelések díját, a gázok és töltés költségeit.